dimarts, 15 de novembre del 2011

Paga la reina

Ara escriuré una cosa que si no l'he escrit un cop a cada publicació que he fet, no ho he fet en cap: Londres és molt car, sobretot pel què fa al transport. Però, en canvi, els millors museus -i la majoria- són gratuïts. A cinc minuts caminant des de casa meva tinc tres dels més importants (The South Kensington Big Three): Natural History Museum, famós pels seus esquelets de dinosaures -i on el Barça va anar a celebrar la darrera Champions aconseguida a Wembley-; Science Museum, un impressionant museu de la ciència amb exposicions permanents gratuïtes i algunes de temporals que s'han de pagar; i el V&A (Victoria and Albert Museum), un museu d'art i disseny molt interessant i amb autèntiques relíquies.

També són gratuïts, entre molts d'altres, els coneguts museus com el National Gallery, al mig de Trafalgar Square, i el British Museum, un museu amb mòmies i relíquies gregues i romanes. 

Però per què tots els museus són gratuïts? Segons m'han explicat, cada vint-i-cinc anys al tro, la reina Isabel II celebra el "Jubilee" per commemorar l'adhesió a la corona, intentant d'aquesta manera donar les gràcies publicament i oficial al seu poble per la seva lleialtat. El 1977 va celebrar el "Silver Jubilee" per celebrar els seus primers vint-i-cinc anys al capdavant de la corona i el 2002 va commemorar els 50 anys amb el "Golden Jubilee". I una de les maneres amb què va intentar donar les gràcies a la seva població va ser obrint gratuïtament els museus que depenien de la corona durant la celebració del Jubilee. El cas és que la mesura va tenir tant èxit que va decidir deixar-los oberts per sempre. Així doncs, aquí et diuen que la reina "paga" els museus, però en el fons el què passa és que aquests es basen en fons públics, evidentment -impostos, vaja-, i donatius privats. De totes maneres, mirant-ho des de la meva perspectiva, jo ho trobo collonut. Que visqui la reina i la cultura lliure! -potser ara m'he passat...  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada